Fargesia (bamboe)

Bamboe in uw tuin voegt extra sfeer toe. Hij is winterhard en zijn lichte blad blijft lang groen en wuift mooi op en neer in de wind, wat ook een rustgevend geluid maakt. Bent u op zoek naar een mooie bamboe haag, dan raden wij u aan de niet woekerende bamboesoort Fargesia te kopen. De Fargesia haag is heel betrouwbaar en vraagt zeer weinig onderhoud.

De meeste soorten bamboes zijn winterhard. En sommige worden wel 5 meter hoog. De soorten die wij verkopen kunnen 2 tot 3 meter worden. Door te snoeien kunt u de haag goed in bedwang houden.

Fargesia (bamboe)

Uw privacy is gauw genoeg gegarandeerd door de snelle groei van de winterharde bamboe. De planten blijven goed op hun plaats. Ze vormen gelukkig geen uitlopers onder de grond en zijn daarom geen bedreiging voor bestrating, folievijvers of de tuin van de buren. Wel zo geruststellend. De nieuwe halmen komen dicht bij de moederplant uit de grond. Kortom: de bamboe Fargesia is ideaal voor het maken van een haag.

Soorten

Van de niet woekerende bamboe haag planten heeft Haagplanten Heijnen verschillende soorten te koop.

Fargesia Jiuzhaigou – deze Fargesia wordt ook wel de rode bamboe genoemd. De stengels verkleuren in de zon langzaam van groen naar geeloranje en uiteindelijk worden ze prachtig dieprood. De bladeren kunnen in de winter opkrullen en verkleuren; in de lente groeien er weer nieuwe. Hij kan een hoogte bereiken van 2 tot 3 meter.

Fargesia Murieliae Jumbo – het is heerlijk genieten van deze bamboe met zijn fijne, frisgroene blad. Deze Fargesia haagplant zal een rustgevende uitwerking op u hebben. Jumbo doet vermoeden dat het misschien wel de hoogste soort is, maar niets is minder waar, hij heeft een maximale hoogte van 3 meter.

Fargesia Murieliae Simba – misschien wel de sierlijkste bamboesoort door zijn volle, compacte en bossige groei en met zijn heldergroene stengels en afhangende bladeren. De Simba is de kleinste soort, hij wordt maximaal 2 meter hoog.

Fargesia Nitida – heel speciaal aan deze bossige Fargesia zijn de smalle, grijsgroene bladeren. Hoe ouder de plant wordt, hoe meer de stengels verkleuren naar blauwpaars. Schitterend. De maximale hoogte van de Fargesia Nitida is 3 meter.

Deze niet woekerende bamboe planten uit de bergen van China zijn te herkennen aan de vrij dunne halmen en het fijne blad. Een aantal bamboe soorten zijn winterhard. Dat is hier in West-Europa ook wel nodig. De Fargesia bamboe is een graag geziene gast in tuinen, maar zeker ook in parken.

Waarom kiezen voor een bamboe haag?

 • De Fargesia is een mooie plant.
 • Hij woekert niet en groeit snel. U kunt in no-time genieten van de vele privacy die de haag u biedt.
 • De plant laat zich goed snoeien. Het is overigens niet per se nodig om hem te snoeien.
 • De bamboe is winterhard.
 • U zult merken dat hij heel sterk is en dus lang meegaat.
 • Hij past in elke tuin, in elke sfeer, bij elk huis.
 • U wordt rustig alleen al bij zijn aanblik, maar zeker als u in de tuin zit. Hij maakt namelijk een fijn geluid als de bladeren wapperen in de wind.

Wanneer is de beste tijd om een Fargesia te planten?

U kunt de meeste bamboesoorten het beste planten vanaf de tijd dat de vorst uit de grond is, zo rond eind februari/begin maart tot de late herfst. Plant u hem echt pas laat in het najaar, bescherm de wortels van de plant dan extra met een handvol bladeren of stro.

Hoe plant u een bamboe haag?

 1. Ontdoe de grond waarin de bamboe komt te staan van onkruid.
 2. Graaf een brede en diepe sleuf. Tip: span een touw tussen twee stokjes voordat u gaat graven.
 3. Maak de grond in de sleuf goed los.
 4. Mix de aanwezige losse aarde in de sleuf met tuincompost.
 5. Zet de bamboe in de potten naast de sleuf precies daar waar u ze wilt hebben. Bent u tevreden over de verdeling? Verwijder de potten en dompel de wortelkluit van de Fargesia planten in water en zet ze daarna in de sleuf.
 6. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk is met het grondniveau.
 7. Vul de sleuf aan met aarde en druk deze goed aan.
 8. Geef de eerste tijd overvloedig water. Zeker als het weinig regent moet u dit regelmatig herhalen. Zo gaan de wortels goed contact maken met de grond. Het is belangrijk dat de wortels niet uitdrogen.

Tips

Als u water geeft, maak dan de grond liever een keer kletsnat dan elke dag een beetje nat. Door zijn brede groei is de Fargesia alleen geschikt om brede hagen mee te creëren. Dus voor smalle hagen, maar ook voor lage hagen is de bamboe niet geschikt. Hiervoor kunt u het beste een andere haagplant kopen.

De Fargesia gedijt in elke grondsoort, maar is wel windgevoelig. U kunt hem niet overal neerzetten. Het beste staat een bamboe op een plaats waar hij beschermd wordt tegen de noorden- en oostenwind. De bamboe haag staat graag in goed doorlatende, humusrijke grond. Hij houdt niet van te droge, maar zeker ook niet van te natte grond. Hou daar rekening mee.

Plaatsing

 • De Fargesia plant staat het liefst in de volle zon of in halfschaduw.
 • Neem 1 plant per strekkende meter of 3 planten per 2 meter. Heeft u niet zo heel veel geduld? Neem dan 2 planten per meter.
 • Plant de bamboe iets lager dan de omringende grond.

Advies & Verzorging

 • Bij voorkeur snoeit u de Fargesia in de maanden mei of juni.
 • Bamboes houden van humusrijke grond. Voor het planten moet u daarom de grond goed voorbereiden met tuincompost. Bijmesten kunt u doen met organische meststoffen in korrelvorm.
 • Water geven is bij een jonge bamboeplant heel belangrijk. Daarvoor moet de wortelkluit voor het planten in water gedompeld worden, zodat hij kletsnat de grond ingaat. Regent het in de periode na het planten niet of nauwelijks, dan dient u de planten geregeld water te geven.

Bekende bamboe aandoeningen

De Fargesia is een sterke plant. Hij staat bekend om zijn goede gezondheid. Van (schimmel)ziekten en ongedierte heeft hij niet of nauwelijks last.

Voor- en nadelen van de Fargesia (bamboe)

Voordelen

 • De bamboeplant kunt u goed snoeien.
 • Hij is niet kieskeurig wat de grond betreft waarin hij staat.
 • De haagplant komt het beste tot z’n recht in de zon of halfschaduw.
 • De plant is nauwelijks gevoelig voor ziekten en plagen.
 • De Fargesia is heel sterk en gaat dus een leven lang mee.

Nadelen

 • De plant moet beschermd worden tegen de noorden- en oostenwind.
 • Hij houdt niet van natte voeten. Hou er dus rekening mee dat u hem niet te veel water geeft.
 • Deze bamboe is niet geschikt voor lage of smalle hagen.

Conclusie

De bamboe is een mooie plant die zich goed laat combineren met verschillende planten, struiken en bloemen en past daardoor in elke tuin. De Fargesia heeft zoals gezegd een rustgevend karakter. Zo kunt u heerlijk ontspannen in eigen tuin. Bent u overtuigd en gaat u een bamboe haag kopen? Plaats dan meteen uw bestelling. Zo heeft u de planten snel in huis en kunt u er volop van genieten. Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan ons.