Blog

Creëer je eigen composthoop

11-11-2022

Je kent het wel: na een dagje lekker in de tuin te hebben gewerkt heb je een berg aan groenafval. Je hebt de neiging om alles direct in de groenbak te gooien, zodat je tuin er netjes bijligt. Zonde! Groenafval kan namelijk heel goed gerecycled worden. Je kunt van het afval een composthoop creëren en zo je tuin voeden, waardoor deze er nog mooier bij zal liggen. Maar hoe pak je dat aan?

Tuinafval vs. groenafval

Wanneer je van plan bent om een composthoop te gaan maken is het natuurlijk wel van belang dat je weet welke afvalsoorten er wel en niet in mogen. Het is namelijk niet zo dat al het tuinafval geschikt is voor een composthoop. Onder tuinafval valt immers ook bestrating, hout, vervuilde grond, graszoden, papier/karton, etc. Dit is allemaal niet geschikt voor een composthoop. Wat er wel in kan is snoeiafval, takken, moestuin afval, gras, bamboe, groente- en fruitafval en ga zo maar door. Alles wat groen is. Dat is dan ook het grote verschil tussen tuinafval en groenafval. Groenafval kun je wel composteren, tuinafval niet.

Het enige aparte geval is grond/aarde. Kleine hoeveelheden losse grond kunnen best vermengd worden in de composthoop, maar wanneer er teveel zand of onvruchtbare grond aanwezig is werkt het compostproces niet. Ben daar dus zuinig mee!

Goed in balans

Nu je weet welke afvalstoffen er geschikt zijn voor een composthoop kun je beginnen met het opsparen van je groenafval. Dit kun je doen in een speciale compostbak, of je maakt een eigen composthoop in je tuin. Dit is letterlijk een hoop van het afval uit je keuken en tuin, met een hekje eromheen. Zorg er wel altijd voor dat je alleen afval opspaart dat goed verteert en dat het niet te grof is. Het is aan te raden om grote takken in kleine stukje te knippen.

Zet je compostbak of -hoop in de halfschaduw, zodat deze enkele uren zon per dag krijgt. Meng nat materiaal (gras, groente- en fruitafval) van je groenafval met droog materiaal (takjes, stro, bladeren). Zo heeft je hoop voldoende balans en structuur. De juiste temperatuur, vochtigheid en zuurstof zorgen ervoor dat het organische rottingsproces kan gaan beginnen!

Organisch rottingsproces

Wat is composteren eigenlijk? Zoals al gezegd is het een organisch rottingsproces. Het plantaardig materiaal in de composthoop wordt door schimmels en bacteriën opgebroken. De zuurstof die zij daarbij gebruiken wordt omgezet in koolstofdioxide, water en warmte. Wormen en andere kleine dieren helpen mee met dit afbraakproces. Wanneer het afbreken klaar is, blijft er compost over. Dit is een vruchtbare substantie die vol zit met voedingstoffen voor je tuin. Door te composteren creëer je dus eigenlijk een duurzame en totaal gratis bodemverbeteraar voor je tuin! Hier wordt niet alleen jouw tuin vrolijk van, maar ook het milieu en je portemonnee. Win-win!

Niet te netjes

Schep elk jaar je composthoop een paar keer om, zodat alle stoffen goed mengen en er een perfecte bodemverbeteraar ontstaat. Deze kun je dan vervolgens in het voorjaar over je tuin uitspreiden. Zo verrijk je de bodem en zorg je voor een verbetering van de biodiversiteit in je tuin.

Geen zin om een composthoop te maken? Je kunt afgevallen bladeren en takken in de herfst, of het snoeiafval van je haagplanten, ook gewoon tussen je planten laten liggen. Knip de takken en bladeren in klein stukjes en wormen, pissebedden en andere kleine diertjes zorgen voor de rest. Hou je tuin dus vooral niet te netjes! De natuur ruimt het vanzelf wel op.

Terug naar het overzicht

Vragen over de zorg voor de plant


Vragen over het transporteren van planten


Vragen over prijzen


Vragen over de betaling


Vragen over onze kwekerij


Vragen over de levering van de planten


Overige vragen