Blog

Haagplanten en huisdieren? Kies verstandig!

17-02-2023

Bij Haagplanten Heijnen zijn wij dol op de bomen, planten en alles wat groen is. Maar daarnaast zijn wij ook dol op dieren! We vinden het dan ook belangrijk om te vermelden dat een aantal haagplanten giftig zijn en bij inname van blaadjes of vruchten deze een gevaar kunnen vormen voor dieren. Houd je huisdier bij deze haagsoorten dus extra goed in de gaten, of ga voor een niet-giftige soort. We zetten de giftige hagen graag voor je op een rijtje.

De Taxus

Een van onze meest populaire haagplanten behoort tot de giftige soorten, namelijk de Taxus. Deze haag is dan ook direct de meest giftige soort in ons assortiment. Bijna elk onderdeel van de plant bevat giftige taxine, waar zowel mensen als dieren erg ziek van kunnen worden. Vooral de rode besjes die in de plant groeien zijn gevaarlijk. Voor dieren (of kleine kinderen) kunnen deze er erg lekker uitzien, maar niets is minder waar! De Taxus is een perfecte soort om als haag te gebruiken, maar heb je huisdieren of kleine kinderen, dan is het wellicht verstandig om voor een andere soort te gaan.

De Liguster

Dan is er nog een van onze populaire haagplanten dit tot het lijstje behoort: de Liguster. Deze haagplant is weliswaar een stuk minder giftig dan de Taxus, maar kan nog steeds vervelende gevolgen hebben voor mens en dier. Bij de Liguster zijn het vooral de bessen die giftig zijn. Inname hiervan, in grote hoeveelheden, kan zorgen voor onder ander diarree en braken. Het is verstandig om je huisdier goed in de gaten te houden wanneer deze in de buurt komt van een Liguster. Tenzij je huisdier een vogel is. Vogels kunnen de besjes ongestoord en zonder gevolgen eten.

De Laurier

Ondanks dat de Laurier, of Laurierkers, een stuk minder giftig is dan de bovenstaande soorten, mag deze haagplant niet in het rijtje ontbreken. Zowel de bladeren, takken en stam, als de bessen bevatten gif. De bessen van de Laurier zijn wel een stuk minder opvallend dan die van de Liguster of Taxus, dus zullen dieren minder snel geneigd zijn om van deze plant te eten. Toch is het van belang je huisdier in de gaten te houden wanneer je een Laurierhaag hebt. Mochten ze van de plant eten, dan kunnen ze er ziek van worden. En dat willen we natuurlijk niet!

De Buxus

Ook de Buxus is een giftige haagplant. Alle delen van deze haagsoort bevatten giftige stoffen. Het is wel zo dat er grote hoeveelheden van de plant gegeten moeten worden voordat er serieuze klachten optreden. Heeft je huisdier dus maar een klein beetje van de Buxus ingenomen, dan is er nog geen reden tot paniek.

De Hulst

We sluiten het lijstje af met de Hulst. Zowel de bladeren als de besjes van deze haagplant zijn giftig. Ook in dit geval is het zo dat er een grote hoeveelheid van de besjes gegeten moet worden voordat het iets doet. Ondanks dat deze rode bessen er voor dieren heel aantrekkelijk uit kunnen zien, zullen zij er niet snel van eten. De Hulst heeft namelijk stekelig bladeren. Je huisdier zal er misschien één keer naar happen, maar het daarna niet snel nog eens proberen. De pijn is het niet waard!

Stof tot nadenken

Zoals je ziet zijn er best wat haagplanten die giftig zijn en schade kunnen aanbrengen bij huisdieren (en mensen). Niet elke soort is even gevaarlijk en bij niet elke plant zijn de gevolgen even groot, maar het is wel iets om in overweging te nemen wanneer je huisdieren hebt en een haag wilt gaan planten. Neem je liever geen risico, dan zijn er gelukkig nog een heleboel andere mooie haagplanten die niet giftig zijn en een tuin mooi op kunnen fleuren!

Terug naar het overzicht

Vragen over de zorg voor de plant


Vragen over het transporteren van planten


Vragen over prijzen


Vragen over de betaling


Vragen over onze kwekerij


Vragen over de levering van de planten


Overige vragen