Blog

Overwinteren: survival gids voor planten

13-12-2022

Niet alle planten zijn evengoed bestand tegen vorst. Hoe goed een plant hier tegen kan  wordt uitgedrukt in de winterhardheid. Een plant kan goed winterhard zijn, matig winterhard of helemaal niet winterhard. Hoe beter de winterhardheid van de plant, hoe beter deze vorst kan verdragen. Toch wil je dat al jouw planten de winter overleven. Vandaar dat wij tips hebben hoe je ervoor kunt zorgen dat ook je niet winterharde planten mooi overwinteren.

Bescherm je tropische planten

Gelukkig zijn de meeste van onze haagplanten goed bestand tegen vorst. Zij hebben een goede winterhardheid. Maar de tropische planten in ons assortiment, die je vindt onder Mediterrane planten, worden hier niet zo blij van. Normaliter groeien deze planten ook in warmere delen van de wereld, waar het (bijna)  nooit vriest. Denk bijvoorbeeld aan palmbomen, citrusbomen, olijfbomen of wijnstokken. Heb je deze planten in je tuin, dan is het verstandig om deze goed te beschermen tegen de vorst. Zo kun je voorkomen dat ze in de winter bevriezen. We leggen je graag uit hoe je dit het beste kunt aanpakken!

Drie vormen van bescherming

Heb je alleen planten in je tuin die goed winterhard zijn, dan hoeft je deze niet te beschermen. Zij maken tijdens vorst een soort antivries aan die de sapstroom opgang houdt. Matig winterharde planten dienen alleen bij strenge vorst beschermd te worden, maar niet winterharde planten hoor je bij elke vorm van vorst te beschermen. Het beschermen kun je op drie manieren doen, afhankelijk van de plant. Namelijk: inpakken, isoleren of verplaatsen.

Inpakken

Bij het inpakken van planten is het belangrijk dat de plant goed droog is en dat deze kan blijven ademen, maar niet te snel weer opwarmt. Niet winterharde planten houden niet van grote schommelingen in temperatuur. Je begint daarom met het leggen van een laag bladeren of stro op de bodem, zodat de voetjes van de plant fijn warm blijven. Sla hierna wat stokken in de grond rondom de plant en wikkel om deze stokken jutte of rieten matten. Pak ze liever niet in met plastic, want dat materiaal laat geen lucht door en daardoor kan de plant gaan rotten. De bovenkant van de plant kan wel afgedekt worden met plastic, zodat deze niet te nat wordt!

Isoleren

Heb je planten die echt heel erg gevoelig zijn voor vorst, dan is isoleren nog een extra stap die je kunt uitvoeren om de plant goed de winter door te krijgen. Je voert eigenlijk dezelfde stappen uit als bij het inpakken, maar slaat nog eens stokken in de grond, zo’n 4 centimeter van de ingepakte plant. Ook hier wikkel je weer jutte of rieten matten omheen en vervolgens vul je de tussenruimte op met stro. Leg er weer een plastic dakje op en het isoleren is klaar!

Verplaatsen

Staan jouw Mediterrane planten in potten, dan kun je deze het beste naar binnen verplaatsen. Of dit nu een schuurtje is of een broeikas, dat maakt niet uit. Zolang de ruimte maar vorstvrij is. De planten kunnen temperaturen tussen de 5 en 10 graden nog prima aan, maar veel kouder mag het niet worden. Wordt het in jouw schuurtje toch frisser dan dat, dan kun je de verplaatste plant nog altijd inwikkelen in jutte.

Klaar voor het voorjaar

Het is dus heel belangrijk dat je planten goed kunnen ademen en niet te nat worden, want dan gaan ze rotten. Volg je bovenstaande stappen op en controleer je zo nu en dan of ze nog droog genoeg zijn, dan gaan jouw planten deze winter sowieso overleven. Zo kun je er in het voorjaar en in de zomer weer heerlijk van gaan genieten!

Mocht je nog vragen hebben over het beschermen van je tropische planten, neem dan contact op met onze klantenservice.

Terug naar het overzicht

Vragen over de zorg voor de plant


Vragen over het transporteren van planten


Vragen over prijzen


Vragen over de betaling


Vragen over onze kwekerij


Vragen over de levering van de planten


Overige vragen