Blog

Tuinier jezelf gezond

20-03-2023

Is tuinieren je hobby? Dan heb je niet alleen een erg leuke hobby, maar ook nog eens een gezonde hobby. Uit vele onderzoeken blijkt namelijk dat tuinieren goed is voor je gezondheid. Zowel op fysiek als op mentaal gebied brengt tuinieren voordelen vele met zich mee. Tijd om je handen uit je mouwen te steken en naar buiten te gaan!

Fysieke voordelen

Laten we eerst eens kijken naar de fysieke voordelen. Dat zijn er namelijk best een hoop! Zo vergt tuinieren namelijk best wat lichaamsbeweging. Je verandert constant van houding en bent onophoudelijk met je handen bezig. Tuinier je veel, dan heeft dit een positieve invloed op je conditie. Maar ook op je spierkracht! Voor bepaalde klusjes in de tuin heb je aardig wat spierkracht nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een haag gaat planten of een volle plantenbak wilt verplaatsen.

Tijdens het tuinieren worden je zintuigen flink geprikkeld. Je krijgt te maken met allerlei verschillende geuren, kleuren en texturen. Zeker voor de jongste tuinmannen en -vrouwen onder ons is dit erg goed voor de ontwikkeling. En niet wordt alleen de ontwikkeling van de zintuigen bevorderd, maar ook die van het immuunsysteem. Buitenzijn en zonlicht zorgen voor vitamine D en dit zorgt voor een beter immuunsysteem.

Mentale voordelen

Het lijstje aan mentale voordelen is ook vrij uitgebreid. Zo is het grootste mentale voordeel aan tuinieren dat het stress verminderd. Uit onderzoek blijkt dat door te tuinieren de hoeveelheid cortisol (een stresshormoon) afneemt en dat juist endorfine (tegenhanger van cortisol) wordt aangemaakt. Dit zorgt voor een fijn en ontspannen gevoel. Hierdoor heeft tuinieren voor veel mensen als resultaat dat het hun hoofd leegmaakt en het als vorm van mindfulness gezien wordt.

Tuinieren heeft ook een sociaal karakter. Zeker wanneer je in je voortuin aan het tuinieren bent. Je komt zo meer in contact met andere mensen, wat bij kan dragen aan je welzijn. Daarnaast blijkt tuinieren ook te helpen tegen dementie. Het stimuleert het probleemoplossend vermogen en prikkelt het brein om te leren en sensorisch bewust te zijn. Een leuke manier om je hersens te trainen kun je wel zeggen!

Nog meer voordelen

Naast de voordelen die wijzelf ervaren wanneer we aan het tuinieren zijn, heeft dit klusje ook voordelen voor de planeet. Door onze tuinen te vergroenen, vergroenen we de aarde. Hoe meer groen er op de aarde aanwezig is, hoe meer koolstofdioxide er wordt opgeslagen en zuurstof wordt afgegeven. Dit houdt luchtvervuiling tegen en koelt de aarde af. Zo is tuinieren een win-win situatie voor mens en natuur!  

Terug naar het overzicht

Vragen over de zorg voor de plant


Vragen over het transporteren van planten


Vragen over prijzen


Vragen over de betaling


Vragen over onze kwekerij


Vragen over de levering van de planten


Overige vragen